Pimeän talven ja monien muutosten jälkeen tuli tarve saada hiukan ryhtiä myös omiin elämäntapoihin. Tähän saumaan löysin Jari Sarasvuon Aamulenkit ja jäin heti koukkuun.
Elämäntaidoista, onnellisuudesta ja johtamisesta puhuttaessa sivutaan aina jossain määrin myös työyhteisösovittelun tarpeeseen johtavia syitä ja seurauksia. Esimerkiksi sitaatti 5.3.2018 ajoitus-teemaisen aamulenkin ennakkomeilistä: ”Tuttu paha on vähemmän pelottava kuin tuntematon hyvä.”
Työyhteisössä tyydytään usein tuttuun pahaan
Kuinka hankalaa onkaan vaikeiden asioiden esille nostaminen etenkin, jos ne liittyvät toisen henkilön käytökseen. Yritämme olla hienotunteisia ja sivuutamme ”tutun pahan” toteamalla: Se nyt vain on tuollainen. Kyllä tämä tästä. Aivan kuten sinnittelemme fyysisten remppojen kanssa: En minä nyt vielä lääkäriin viitsi lähteä, kyllä tämä tästä.
Minkäs teet. Joitain askeleita vain ei halua/viitsi ottaa, koska ne tuntuvat liian työläiltä, tai sitten niitä ei uskalla ottaa, kun ei tiedä tarkalleen mitä siitä seuraa. Henkilösuhteissa kysymys kuuluu usein: Pahoittaako joku mielensä, ryhtyykö entistä hankalammaksi? Siksi työyhteisösovitteluakin harkitaan monessa yhteisössä todella pitkään.
Miksei tätä tehty jo aikoja sitten? on kuitenkin yksi yleisimmistä kommenteista sovittelun jälkeen. Aivan kuten sieltä tohtorilta sen avun lopulta saatuamme toteamme ja vannomme, että seuraavalla kerralla ei sitten turhaan kärsitä ja odoteta.
Onnellisuuden edellytykset
Alun sitaatin lisäksi Sarasvuo kertasi myös ajatuksensa, että onnellisuus edellyttää kolmea asiaa: Ihmisen on päästävä eteenpäin / Joskus on nostettava tasoaan / Joskus on vaihdettava tarinaa. Sovittelun kautta päästään ehkä näihin kaikkiin kolmeen, kun sen ensimmäisen askeleen vain uskaltaa joku yhteisössä ottaa.
Itselläni on elämäntaparemontissa liikkeelle pääsyn jälkeen vuorossa kohta 2 eli on aika nostaa tasoa. Mutta siitä päästäänkin sitten jo aiempiin lenkkiteemoihin ja siihen mitä muuta tehdä, kun tulee tietoiseksi omista tavoistaan.
Aurinkoista mieltä kaikille!
Kaipaatko yhteisöösi vuorovaikutuksen solmuja avaavaa koulutusta tai sovittelua?
Ota yhteyttä, niin katsotaan mitä saamme yhdessä aikaan.
Leena Saarela | puh. 0400722502